Aardbei-appeljam

Jammm… Je slaat steil achterover als je eens goed kijkt naar de ingrediënten van (supermarkt-)jam. Hint? SUIKER. Als je mazzel hebt zit er meer dan 30% fruit in je potje, maar meestal ook minder. Plus wat kunstmatige kleur- en smaakstoffen als je niet oppast. Zelf jam maken is echt heel makkelijk en dat kun je traditioneel doen met gelijke hoeveelheden fruit en (gelei-)suiker. Maar deze variant is wel echt een stukje gezonder: appel en wat citroen werken samen als bindmiddel en een klein beetje honing plus de aardbeien zelf zorgen voor voldoende zoetigheid. Jammie!

aarbeienjam

Nodig (voor één vol jampotje):

  • ±250 gram aardbeien (diepvries is prima)
  • 1 medium appel
  • 1 el citroensap
  • 1,5 el honing
  • evt. klein scheutje water

Doen

Doe alle ingrediënten behalve de honing in een klein steelpannetje en laat op zacht vuur pruttelen totdat de aardbeien zacht zijn en de appel niet meer te zien is. Proef, voeg honing naar smaak toe, roer de jam goed los en laat iets afkoelen. Om het lang te bewaren laat je je jampotje even in een pan kokend water liggen, dan doe je de warme jam erin en draai het deksel goed vast. Geopend is deze jam niet superlang houdbaar, omdat er geen conserveermiddelen/suiker in zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s