Zomerse havermout

Sinds ik ongeveer een jaar geleden havermout her-ontdekte, heb ik het altijd in huis. Superhandig als meelvervanger in koekjes of cakes en je maakt er de lekkerse cruesli van. Havermoutpap, hoe ouderwets het ook klinkt, is een van mijn favoriete ontbijtjes. Het is voedzaam, je haalt er een volle ochtend energie uit en het is heel snel gemaakt. Deze variant is perfect voor de zomer met frambozen, bosbessen en kaneel.

Ik ben niet zo van het wegen en meten, dus houd de ingrediënten tijdens het koken bij de hand zodat je bij kunt stellen.

Nodig

  • Ongeveer 1 a 1,5 dl melk (kan ook soja, noten- of geitenmelk zijn)

  • Een scheutje water

  • Een flink volle hand havermoutvlokken

  • Kaneel, zoveel als je lekker vindt. Ik zit al snel op een volle theelepel.

  • Een handje (diepgevroren) frambozen

  • Een half handje (diepgevroren) blauwe bessen

  • Snufje zout

  • Eventueel een likje honing

Doen

Neem een klein (steel/saus)pannetje en doe daarin de melk, een scheutje water, het zout en de helft van de kaneel. Roer even door voordat je de havermout erbij doet en zet het dan op een laag vlammetje. De consistentie moet precies zo zijn dat de havermout ‘zweeft’ in de melk (dus niet aan de bodem klontert) maar je wel weerstand voelt als je roert. Laat dit een minuut of 4  pruttelen, totdat je ziet dat het een papje begint te worden. Roer er nog wat kaneel doorheen. Voeg dan de diepgevroren frambozen toe en roer ze voorzichtig door de pap; laat ze 1 minuutje meepruttelen. Voeg dan de diepgevroren bosbessen toe. Roer die er niet doorheen maar druk ze als het ware ‘kopje onder’, anders wordt je pap direct donkerpaars. Draai het vuur uit en laat het heel even staan zodat de bessen kunnen ontdooien. Strooi in een schaaltje nog wat kaneel eroverheen en eventueel een klein beetje honing. Zo, nu kun je er wel tegenaan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s