Dip-artisjok

Artisjokken heb ik nogal vaak in mijn handen bij de groentekraam, om ze vervolgens terug te leggen. Want hoe verleidelijk deze distel er ook uit ziet, meestal weet ik niet echt wat ik ermee aan moet. Je moet door de stugge bladeren en het ‘hooi’ heen om bij het sappige hart te komen. Dus dacht ik er maar een klassieke artisjok-ervaring van te maken: dippen!  In een even-zo klassieke mosterdvinaigrette; maar een dipje van yoghurt, mierikswortel en mosterd is er ook erg lekker bij. Uiterst geschikt voor een lome zomeravond, met ruime tijd om de artisjok blaadje voor blaadje op te eten :).

artisjok in de pan

Nodig
  • een artisjok per persoon
  • citroen
  • zout
  • lepel mosterd
  • scheut olijfolie
  • zout en peper
  • ventueel wat verse groene kruiden als peterselie of bieslook
  • kokend water
  • ruime pan waar de artisjokken, ondergedompeld, naast elkaar in passen
Doen
Snijd de stelen van de artisjok en trek de onderste stugge, lelijke bladeren eraf. Wrijf met een gehalveerde citroen over de onderkant als je de bladeren er af hebt getrokken, om te voorkomen dat hij bruin kleurt. Je kunt eventueel de bovenste bladeren afknippen, maar dat heb ik niet gedaan. Pers een halve citroen uit in een pan met ruim kokend water. Doe er wat zout bij en leg de artisjokken in het water. Zorg dat ze kopje onder gaan, door er bijvoorbeeld een bord op te leggen. Kook ze tussen 30 en 45 minuten; ze zijn gaar als je mes er zonder weerstand doorheen glijdt.
 
Voor de vinaigrette klop je met een (kleine) garde eerst de mosterd door het sap van de andere citroenhelft. Of azijn, als je dat lekkerder vindt. Klop dan langzaam de olie erdoor totdat een gebonden sausje onstaat. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat groene kruiden.
 
Trek de blaadjes een voor een van de artisjok en dip ze in het sausje. Met je tanden schraap je als het ware het vruchtvlees ervan af. Aan de middelste kleine blaadjes zit niet veel, die kun je er gewoon uit trekken. Dan zie je het ‘hooi’: trek dat los of schep het weg met een lepel en peuzel het hart dat eronder vandaan komt op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s