Mannenburger

Een mannenburger! Waarom? rundvlees+champi’s+pittige saus. Het idee geboren uit ‘mannenliefde’ (het biertje) op een zonnig terras. Maar dames, laat je niet afschrikken want hij is ook lekker als je geen man bent. Zelfs een tikkeltje mediterraans, met rozemarijn en zongedroogde tomaatjes door het gehakt. Iets gezonder zonder broodje, maar voor de brakke zondag erg lekker met broodje én frietjes erbij! En een biertje, natuurlijk.

Nodig (voor 3 grotere of 4 kleinere burgers)

 • 300 gr rundergehakt
 • 1 el fijngesneden/gedroogde rozemarijn
 • 4 fijngesneden zongedroogde tomaatjes, plus een beetje olie uit het potje
 • 1 ei
 • 1/2 sjalotje
 • zout en peper
 • 5 a 6 grote champignons
 • 1 1/2 sjalotje, in halve ringen
 • 1/2 paprika (ik gebruikte een groene)
 • el mayonaise
 • tl mosterd
 • tl hete chilisaus
 • scheutje tabasco naar smaak
 • een italiaanse bol of ander lekker broodje
 • tomaat en komkommer naar smaak

Doen

Meng het gehakt, de rozemarijn, de (zo fijn mogelijk gesneden) zongedroogde tomaatjes + olie, ei, het halve sjalotje en zout en peper. Kneed het goed door, draai er 3 of 4 ballen van en druk die plat tot burgers. Leg ze even in de koelkast terwijl je de andere ingrediënten klaarmaakt. 

Snijd de champignons in plakken, de anderhalve sjalot in halve ringen en de paprika in vierkantjes ter grote van een dobbelsteen. Snijd dunne, schuine plakken van de tomaat en de komkommer. 

Verhit olie en evt. wat boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers er voorzichtig in zodra de pan goed heet is en bak ze totdat de onderkant mooi bruin is. Zodra je de zijkanten van de burger aan de onderkant bruin ziet worden draai je de burgers om en voeg je de champignons toe. Na 1 a 2 minuten voeg je eerst de sjalotten en dan ook de paprika toe aan de pan. Voel met je vinger hoe gaar de burgers zijn (hoe minder hij meeveert, hoe meer gegaard hij is); rundvlees mag naar mijn menig best nog wat roze zijn van binnen. Haal de burgers uit de pan en dek ze af met aluminiumfolie terwijl je de groente nog even laat bakken, totdat de champigons bruin en de sjalotten mooi zacht zijn. Bestrooi met peper en evt. zout.

Meng de ingrediënten voor het sausje en smeer de binnenkanten van het broodje ermee in. Stapelen maar: tomaat en komkommer, burger, gebakken groenten en saus. Enne, geef er een servetje bij ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s