Zoete aardappel, spinazie en lam met blauwe kaas

In mijn eeuwige haat-liefdeverhouding met koolhydraten komt er zo nu en dan een fijn alternatief voor aardappel bovendrijven, meestal in de vorm van knolgroenten. Dit keer werd ik verleid door mooie donkerroze zoete aardappels! Oorspronkelijk plan: maak er frieten van. Maar een grote zak spinazie in onze koelkast en een stuk blauwe kaas brachten me op een herfstiger idee: een zoete (aardappel-)puree met pit. De burgers die bij de friet zouden komen mochten wel aanhaken bij dit nieuwe plan ;). Tip: eet de drie elementen van dit recept vooral samen in één hap: zoete aardappelpuree, bittere spinazie en kruidig lamsvlees met een tik van de blauwe kaas. Comforting!

 

Nodig (voor 2 a 3 personen)

 • 2 zoete aardappels
 • blauwe kaas naar smaak (ik gebruikte een half pakje castello blue)
 • spinazie (±500 gr)
 • ±150 lamsgehakt
 • 1 tl gedroogde marjolein of rozemarijn
 • 4 a 5 bladeren verse basilicum, fijngesneden
 • klein teentje knoflook, geperst
 • 1 tl mierikswortel
 • 1/2 rode ui, in halve ringen
 • klontje roomboter
 • boter / olie om in te bakken
 • zout en peper
 • staafmixer / blender / pureestamper

Doen

Was de zoete aardappels goed, snijd ze in blokken (ik laat de schil gewoon zitten) en breng ze in ruim water met zout aan de kook. Kook ze ± 10 minuten of totdat ze zacht genoeg zijn om te stampen. Meng ondertussen het gehakt met de marjolein of rozemarijn, basilicum, knoflook, mierikswortel en flink wat zout en peper. Vorm er vier burgers van.

Verhit olie en/of boter in een koekenpan op middelhoog vuur en leg de burgers in de pan. Laat ze mooi bruin kleuren voordat je ze omkeert. Giet ondertussen de aardappels af, doe de deksel weer op de pan en laat een klontje boter tussen de aardappelstukjes smelten. zodra die is gesmolten pureer je de aardappels met de staafmixer, strooi je er zout en peper over en laat je er stukje voor stukje wat blauwe kaas in smelten. Roer de kaas er goed doorheen, proef en herhaal naar smaak. 

Draai de burgers om en laat ze aan de andere kant ook mooi bruin kleuren. Laat er de laatste paar minuten een plakje blauwe kaas overheen smelten (je kunt ze ook kort onder de grill zetten). Bak ondertussen in een grote (wok/hapjes)pan de ui in wat olie glazig. Als de burgers bijna klaar zijn doe je de spinazie bij de ui in de pan, laat deze slinken en strooi je er peper en zout over.

Schep de puree op een bord, verdeel de gebakken spinazie met ui erover en geef  er burgertjes bij!  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s