Rode ui / broccoli / geitenkaasquiche

Quiche is een van mijn favoriete ‘maak de koelkast leeg’-gerechten. In principe kun je zo’n beetje alles er in kwijt, zolang je een of twee groentes/vleessoorten en iets van kaas gebruikt. Eieren erbij, wat kruiden eventueel en je bent klaar! Nouja, laten we het deeg niet vergeten. Kant en klaar bladerdeeg werkt prima (even stapelen en uitrollen, of gewoon de randjes op elkaar drukken), maar zelfgemaakt taartdeeg is natuurlijk wel net even chiquer. Chique quiche 😉 (inderdaad, anagram!). Dit deegpareltje ontdekte ik laatst en is volledig op basis van meel/bloem, zoute boter en water. Geen suiker dus, geen bakpoeder, lekker basic en relatief (best) gezond :). Bon appetit mes amis!

Nodig

  • taart- / quichedeeg voor een kleine taart- of springvorm (diameter ± 20 cm)
  • roosjes van een 1/4 stronk broccoli
  • 1 rode ui
  • 2 plakjes zachte geitenkaas
  • 3 eieren
  • scheutje room
  • zout en peper

Doen

Bekleed een kleine taart- of springvorm met het deeg. Snijd de ui in ringen en de broccoli in kleine roosjes en verdeel die over het deeg. Breek de geitenkaas in stukjes en verdeel eroverheen. Kluts de eieren met zout en peper en een scheutje slagroom en schenk voorzichtig in het deeg. Zet de vorm voor de zekerheid op een bakplaat, voor als het ei door (gaatjes in) het deeg uitloopt. 

 Deeg zelf maken

Een recept voor eenvoudig en lekker taart/quiche-deeg dat ik graag gebruik heb ik van deze site. Met onderstaande hoeveelheden maak je (ruim) voldoende voor 2  kleine taartbodems van ±20 cm doorsnede. Daarvoor heb je nodig:

  • 125 gr bloem
  • 100 gr koude gezouten roomboter
  • 25 ml koud water

Stort de bloem op een werkblad. Snijd de boter in plakken en druk ze met de muis van je hand door de bloem, totdat je een vlokkerig deeg hebt. Maak een kuiltje in het midden, schenk het water erbij en verdeel dat snel door het deeg totdat je een samenhangend en soepel geheel hebt. Laat dit 30 min in de koelkast rusten. Bestuif je werkblad en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek. Vouw de rechthoek dan op door eerst het bovenste deel tot 2/3 terug te vouwen en dan het onderste stuk dat overblijft daar weer overheen te vouwen (je vouwt de lap als het waren in drieen). Draai het vierkant dat overblijft een kwartslag en herhaal dit rollen en vouwen een paar keer. Laat het deeg dan weer 30 minuten rusten; daarna kun je het uitrollen voor gebruik. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s