Decadente ovenwitlof

Witlof met ham en kaas.. maar dan anders! En geloof me, je gaat nooit meer terug naar de gekookte achterham en belegen kaas. Mijn moeder maakte vroeger een soort romige eisaus om ons de witlof te laten eten: de bittere smaak wordt door veel kinderen niet gewaardeerd. In dit gerecht komt het bittertje zeker naar boven, maar met smaakvolle italiaanse ham en romige mascarpone is dat precies lekker.

witlof in bouillon

Witlof serrano parmezaan mascarpone

Nodig (2 a 3 personen)

5 stronken witlof
5 plakken serranoham
3 el mascarpone
30 – 40 g parmezaanse kaas, grofgeraspt
6-8 takjes tijm
1/2 tl mosterd
El citroensap
0,5 l groentebouillon

Doen

Verwijder de bruine basis en eventueel lelijke bladeren van de witlof. Snijd ze doormidden en verwijder de kern, terwijl je de stronk niet stuksnijdt; het is een stuk makkelijker als je geen losse bladeren uit de pan hoeft te vissen zo ;). Zet een wijde pan (ik gebruikte een wok) waar je een deksel bij hebt op het vuur met de groentebouillon en laat de stronken daarin 10 min (met deksel erop) koken. Vis ze uit de pan en laat ze uitlekken (in een vergiet bijvoorbeeld).

Ondertussen zet je het vuur hoog onder de bouillon en laat je die tot de helft inkoken. Voeg dan de tijmblaadjes, mosterd, mascarpone, citroensap en mosterd toe en laat nog even verder inkoken totdat je een iets dikkere, saus-achtige substantie overhoudt. Proef of het goed op smaak is.

Rol elke stronk witlof in een plak serranoham, leg ze in een ovenschaal en giet de saus erover. Rasp tot slot de parmezaanse kaas er over en bak 20 min op ±185 graden. Zet tot slot 5 minuten onder de gril voor een mooi bruin korstje.

3 gedachten over “Decadente ovenwitlof

  1. Nu 2x gemaakt! OVERHEERLIJK!! DIT IS EEN 3 STERREN RESTAURANT RECEPT👍👍De saus alleen al! Mmmmmm Ook al aan iedereen die van lekker eten houd doorgegeven. Ik had er een biefstukje met pepersaus en gekookte krieltjes bij.

    Like

  2. Lekker recept maar ik zou het groentenbouillonblokje laten vervallen en geen hele plakken ham. Het wordt dan te hartig. Heb wel wat meer mosterd gebruikt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s