Gehaktballetjes met pittige tomatensaus

Als het weer zomers wordt veranderen mijn eetgewoontes mee :). Niet alleen wordt het wat makkelijker om vaker voor lichte en gezonde gerechten te kiezen, ook de mediterraanse keuken dient zich vaker aan. Er zijn wat mij betreft maar weinig dingen die een warme lente- of zomeravond beter vergezellen dan frisse biertjes en tapas. Vanuit die gedachte maakte ik een relatief snelle maar toch smaakvolle pan vol gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. Wij aten ze met spinazie (kort gebakken met knoflook, zongedroogde tomaten en wat roomkaas) en paddestoelen, maar ze worden ook blij van een frisse salade en brood!

Nodig (hoofd voor 2)

 • 300 g rundergehakt
 • 2 rode uien
 • 2 knoflooktenen, geperst
 • 1 eidooier
 • 1 el pittige mosterd
 • 1 rode peper
 • 2 ansjovisfilets
 • 1,5 tl paprikapoeder
 • 1,5 tl tijm
 • 1 tl marjolein
 • 0,5 tl cayennepeper
 • 0,5 tl komijnpoeder
 • 0,5 tl rietsuiker
 • Blik gepelde tomaten
 • 2 rijpe trostomaten
 • Scheutje witte wijn
 • Zout, peper, olie

Doen

Snijd de sjalotten en peper fijn. Doe een halve fijngesneden sjalot bij het gehakt, samen met de mosterd, zout en peper, de eidooier, een halve tl paprikapoeder en tijm en de helft van de cayennepeper en komijn. Meng goed door en vorm er kleine balletjes van (stuk of 20). Verwarm olie in een grote koekenpan of hapjespan en bak de balletjes in een paar minuten rondom bruin. Schep ze uit de pan en leg warm weg onder aluminiumfolie.

‘Deglaceer’ de pan met een scheut witte wijn (d.w.z. giet wijn in de hete pan zodat de aanbaksels loskomen). Laat kort verdampen en doe dan de rest van de sjalotten, de rode peper en ansjovis in de pan. De ansjovis zal vanzelf wegsmelten. Voeg dan knoflook en gepelde tomaten toe en plet die een beetje zodat er een saus ontstaat. Voeg kruiden, suiker en verse tomaten toe en laat een kleine 10 minuutjes sudderen. Proef of er nog zout/peper/kruiden nodig zijn en doe  dan de balletjes bij de saus. Paar minuten doorwarmen en serveren met iets om de rest van de saus mee op te eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s