Mosselpan met witbier en dragon

Als de ‘R’ in de maand zit mogen er mosselen gegeten worden. Maar het is nu juli, en ik heb zin in mosselen. Wat te doen? Oplossing: we gebruiken de ‘r’ van witbierrrrrr.. Lekker! Klassieke mosselen met witte wijn en peterselie maak ik ook graag, maar geïnspireerd door een witbiertje op het terras kwam ik tot deze variant met prei, knoflook, witbier en dragon. Laat je niet afschrikken: het is echt zo gemaakt! Een simpele en frisse tomatensalade (zie tomatensalade met bosui en avocado, bij kleine gerechten) erbij en een stuk lekker brood om de saus te dippen. Hmm..

   

Nodig (voor 2 a 3 personen)

 • 2 kg mosselen (rauw en uit de koeling; niet al voorgekookt of diepgevroren)
 • 1/2 prei
 • 2 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • 0,2 l witbier (+ om op te drinken 🙂
 • scheutje (slag-)room
 • handje peterselie
 • handje dragon
 • Klontje boter en scheutje olijfolie
 • Zout en peper
 • Grote pan met deksel

(voor het dipsausje:)

 • lepel mayonaise
 • lepel yoghurt (koe/geit/soja)
 • theelepel mosterd
 • theelepel mierikswortelcreme

Doen:

Leg de mosselen in een bak/gootsteen met flink koud water en schud ze goed door elkaar. Probeer zoveel mogelijk viezigheid van de schelpen te wrijven en schudden; ververs het water eventueel tussendoor. Gooi alle schelpen die kapot zijn of openstaan weg. Soms gaan de schelpen door de warmte van het water een klein beetje open; je kunt dan testen of ze nog goed zijn door er even op te tikken (alsof je een propje van je vinger schiet). Gaat ‘ie dicht? Dan is hij nog goed. Anders weggooien. 

Verwarm de boter en olie in de pan. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en bak ze glazig. Doe de prei erbij en bak kort mee tot hij een beetje zacht is. Draai er flink wat zout en peper overheen. Doe dan het witbier in de pan en breng dat met het deksel op de pan aan de kook. Zodra het kookt doe je voorzichtig de mosselen erbij; schep met een grote lepel of spatel goed om zodat je de groenten over de schelpen verdeelt. Doe dan het deksel op de pan en laat de mosselen in 4 a 5 minuten gaarstomen. Zodra ze openstaan en de oranje mosseltjes goed zichtbaar zijn giet je de room in de pan en strooi je de fijngesneden dragon en peterselie eroverheen. Deksel erop en voorzichtig omschudden om het lekkers te verdelen. Laat het nog een minuutje met deksel erop staan, dan opscheppen maar! 

Schep wat mosselen met kookvocht in een diep bord, geef er brood bij en dip de mosseltjes in het sausje van mayo, mosterd, yoghurt en mierkiswortel. Lekker met salade. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s