Bloemkool-couscous met 3 soorten ui en champignons

Dit is een recept voor bloemkool-couscous. Dat is dus niet ‘couscous met bloemkool’, maar couscous gemaakt ván bloemkool. Ok, eerlijk is eerlijk.. de structuur is niet exact hetzelfde. Maar het komt in de buurt en het is toch leuk om jezelf een beetje voor de gek te houden met dit groente+groente+groente-gerecht! Als je het wat overdreven vindt, eet je het gewoon met echte couscous, kan ook :).  Ik heb het eindresultaat trouwens gegeten met een gegrild procureurslapje, maar wat gebakken witvis of gekruide kippenboutjes zouden er ook lekker bij smaken.

Nodig (voor 2 porties)

 • de roosjes van een kwart bloemkool
 • sjalotje
 • knoflookteen
 • derde prei
 • 2 bosuien
 • bakje champignons
 • el fijngesneden bieslook
 • el fijngesneden peterselie
 • kruidenzout
 • peper
 • scheutje sojasaus
 • evt. wat fijngehakte amandelen
 • keukenmachine is ideaal, maar met een goed mes en geduld kom je een eind

 Doen

Snijd zoveel mogelijk van de stam van de bloemkoolroosjes (je kunt ze evt. bewaren voor een soepje of wokgerecht). Doe de roosjes in de keukenmachine (met gewoon snijblad) en pulseer een paar keer heel kort: zorg ervoor dat je het niet te lang laat draaien want dan wordt het resultaat te fijn. Mocht je geen keukenmachine hebben pak je er een goed mes bij. Hak de roosjes zo fijn dat de structuur ergens tussen rijst en couscous in zit. 

Snijd het sjalotje zo fijn mogelijk en bak die op een laag vuurtje zacht aan in wat boter of olie. Doe de bloemkool erbij, strooi er flink wat kruidenzout en peper over en laat het zachtjes aanbakken. Het is de bedoeling dat het een beetje knapperig wordt, zonder dat het te bruin kleurt. Bak in een ander pannetje heel kort wat gehakte amandelen aan, als je dat lekker vindt. Laat ze niet te bruin worden want dan smaken ze bitter.

Snijd de champignons in vieren en bak ze op hoog vuur in wat olie of boter. Als ze bruin en geslonken zijn doe je de prei erbij en draai je het vuur wat lager; laat dat een minuut of 2 a 3 meebakken. Pers de knoflook erboven uit en draai er zout en peper over. Zet het vuur nog eventjes hoog en blus met een scheutje sojasaus.

Roer op het laatst de peterselie, bieslook en de gehakte amandelen door de ‘couscous’ en schep op een bord, met de champignons erover. Lekker met een stukje gekruid vlees of witvis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s