Tuinerwtensoep, garnalen en knoflookcroutons

Wat ik bijna altijd in de vriezer heb liggen is zo’n pakje diepgevroren tuinerwtjes. Ik vind mezelf altijd erg hollands, als ik ze zie liggen. Waarom eigenlijk? Meestal vinden ze hun weg (last-minute) in een risotto. Ook dit keer was het geen hollands glorie maar een Italiaanse groenten- en vismarkt die me inspireerde tot deze soep, met een hoofdrol voor de erwtjes en roze garnalen. Als je een vrolijk en fris ogend soepje op tafel wilt zetten ben je hier aan het goede adres :).

Nodig (voor 3 grote of 4 kleinere kommen)
 • 1 kleine prei
 • 1 rode ui
 • 400 gr tuinerwten
 • ± 0,75 L water
 • 1/2 groentebouillontablet
 • 125 roze garnalen
 • 3 plakken brood
 • 2 kleine tenen knoflok
 • ± 4 el olijfolie
 • scheutje citroensap
 • klein takje dille
 • zout en peper

 Doen

Snijd de prei en ui grof, zet olie/boter aan in een (soep)pan en laat ze met wat zout en peper 10 a 15 minuten op laag vuur zacht en glazig bakken. Snijd ondertussen het brood in dobbelstenen, pers de knoflook uit in een schaaltje en meng dat met olijfolie en zout om er vervolgens het brood in te dompelen. Bak in de oven tot de croutons knapperig zijn (10 a 15 min op 150 a 170 graden). Doe de tuinerwtjes bij de prei en ui, bak even mee en vul de pan dan verder met het water (ik kook het mijne voor in de waterkoker) en het bouillontablet. Gebruik precies zoveel water dat de groente nét onderstaat. Laat even pruttelen terwijl je de roze garnalen (die al gaar zijn; zo niet: eerst bakken 🙂 wat op smaak brengt met olie, citroensap, zout en dille.  Zet tot slot de staafmixer in de soeppan, breng op smaak met zout en peper en leng evt. aan met wat water wanneer de soep te dik is naar je smaak. Schenk in een soepkom en schep pas vlak voor het serveren de knapperige croutons en garnaaltjes erop.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s