Uiensoep

Veel soepen die ik maak passen in een strak schema, maar dit soepje heeft iets meer tijd en aandacht nodig. Door de uien langzaam te bakken krijgen ze een veel vollere, zoete smaak.. it’s worth your time. Ik associeer uiensoep met heldere, koude winterdagen en kaascrostini’s 🙂 Maak er dus vooral een paar plakken geroosterd brood met gesmolten kaas bij, of leg brood met kaas boven op je soep en zet even onder een hete grill. Nou, prima zondagbesteding toch?

Nodig

  • 4 a 5 middelgrote witte uien
  • 1 rode ui
  • 2 sjalotjes
  • 3/4 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 3 laurierbladeren
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 tl boter en scheutje olie
  • zout en peper
  • evt. maggi

Doen

Snijd alle uien en de prei in ringen. Zet een grote pan met de boter en olie op heel laag vuur en pers de knoflook erin uit. Laat heel zacht pruttelen en doe de laurierbladen erbij, zodat de boter gaat geuren. Doe dan alle ui erbij en laat dat op laag vuur, onderwijl regelmatig omscheppend, zacht worden. Bak het geheel met wat zout en peper in ieder geval 20 minuten zonder deksel en dan nog 20 minuten met deksel, maar langer mag ook. Doe dan 1,5 liter kokend water erbij met het groentebouillonblokje en laat zeker 20 minuten koken, maar liever langer (ik laat het graag nog een uurtje pruttelen). Proef, breng op smaak met zout, peper en evt. maggi. Lekker met een geroosterd broodje waarop je kaas onder de grill laat smelten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s