Gekarameliseerde venkel met geitenkaasmousse

Dit recept is niet geheel van mijn hand, maar aangepast van een recept uit ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi. Een feestelijk gerecht wel, zowel qua smaak, presentatie als ingrediënten. Ik maakte dit gerecht al twee jaar op rij (voor verschillende gezelschappen ;-), succesvol, met kerst. Karameliseren klinkt misschien een beetje eng, maar het is echt niet zo heel ingewikkeld. Eyes on the pan! En niet te hoog vuur, ook belangrijk.

Gekarameliseerde venkel - in the making

Gekarameliseerde venkel geitenkaasmousse

Nodig (voor 4 personen)

 • 3 venkelknollen
 • ±40 g boter
 • ±4 el olijfolie
 • 2 a 3 el suiker
 • tl venkelzaad / karwijzaad
 • tl anijszaad
 • 1 teen knoflook
 • klein handje verse dille, fijngehakt
 • geraspte schil van 1 citroen
 • ± 100 g zachte geitenkaas
 • ± 50 ml slagroom
 • snufje tijm, zout en peper
 • evt. twee handen geraspte parmezaanse kaas

Doen

Maak eerst de geitenkaasmousse: prak de geitenkaas fijn met naar smaak zout, peper, tijm en een heel klein beetje van het citroenrasp. Klop de room stijf; roer er eerst een klein beetje van door de geitenkaas en als dat goed gemixt is schep je voorzichtiger de rest erdoor heen. De substantie moet stevig genoeg zijn dat je er lepels van op een bord kunt scheppen. Zet in de koelkast tot gebruik.

Snijd eventuele bruine / lelijke plekken en een flinterdun stukje van de onderkant van de venkelknollen af. Snijd ze vervolgens in de lengte in plakken van ±1 cm dik. Probeer de plakken zoveel mogelijk heel te houden. Laat olie en boter (de helft) warm worden in de grootste koekenpan (of twee) die je hebt en bak daarin de venkelplakken ±2 minuten totdat ze lichtbruin kleuren en wat zachter zijn geworden (maar nog wel stevig). Haal ze uit de pan en doe daarin de rest van de boter, het venkel-/karwij-/anijszaad met zout en peper en suiker en bak dat ongeveer een minuut totdat de suiker bruin is. Doe dan de venkelplakken erbij en laat die een fijn suiker/boter/kruidenlaagje krijgen.

Snijd dille en knoflook fijn en schep om met de (iets afgekoelde) venkelplakken. Schep de geitenkaasmousse op een bord met venkelplakken ernaast en strooi de citroenrasp erover.

Extraatje: lekker met parmezaankrokantjes, die je maakt door op een bakplaat met bakpapier kleine hoopjes geraspte parmezaan te leggen (evt. met tijm of peper omgeschept) en die kort (±8 minuten) te bakken in een over van ongeveer 175 graden. Laten afkoelen en dan houd je een rond kaaskoekje over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s